Zuhal Demir: “Stakingsrecht staat niet boven strafrecht”

Door Zuhal Demir op 26 oktober 2015, over deze onderwerpen: Het middenveld, Welzijn, Veiligheid, Justitie
Zuhal Demir: “Stakingsrecht staat niet boven strafrecht”

De voorbije week zijn er twee doden gevallen door vakbondsacties. Kamerlid Zuhal Demir heeft het dan ook helemaal gehad met de vakbonden. “Als er doden vallen door de hinder die stakersposten creëren, dan wordt een grens overschreden”, vindt zij. “Het is de allerhoogste tijd dat de vakbonden in België, zoals in andere landen, rechtspersoonlijkheid krijgen en dat het stakingsrecht wettelijk wordt afgelijnd.”

Wegblokkades die waren opgeworpen door de socialistische vakbond FGTB hebben ertoe geleid dat een chirurg niet tijdig het ziekenhuis bereikte, zodat nog een slachtoffer in de file aan een hartaanval is overleden. “Wegblokkades zijn bij wet verboden. Een burger die zo’n wegblokkade opwerpt, krijgt een proces-verbaal en wordt bij zwaarwichtige feiten vervolgd”, verduidelijkt Demir. “Maar de vakbonden blijven ongestraft. De overheid werkt met twee maten en gewichten.”

“Wie in nood is, heeft  een fundamenteel recht om te worden bijgestaan”, stelt de specialiste arbeidsrecht van de N-VA. “Het stakingsrecht staat daar niet boven. Bovendien was de poging  van de vakbonden om de schuld af te wentelen op het ziekenhuis ronduit immoreel. Ook vakbonden moeten zich aan het stakingsrecht houden.”

Waarheen met de vakbonden?

“Dit land moet in ieder geval nadenken waar het naartoe wil met de vakbonden en het stakingsrecht”, besluit Demir. “Om te beginnen moet de politie niet alleen toekijken maar ook handelen. Van alle strafrechtelijke inbreuken bij stakingen, zoals het opwerpen van wegblokkades, moet een proces-verbaal worden opgemaakt. Dat kan perfect tegen individuele stakers die dergelijke inbreuken begaan. Vervolgens is ook het stakingsrecht aan herziening toe.” Meer daarover lees je in dit opiniestuk van Zuhal Demir.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is