Zuhal Demir: “Kris Peeters belooft nieuwe Zorgcentra na Seksueel Geweld, maar heeft er geen geld voor”

Door Zuhal Demir op 18 maart 2019, over deze onderwerpen: Gelijke kansen

“Het slechtste signaal dat de politiek kan geven, is dat financiële overwegingen zwaarder wegen dan het drama waar de slachtoffers van seksueel geweld door moeten.” Voormalig staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir vraagt zich af waar haar opvolger Kris Peeters (CD&V) het geld zal halen om drie nieuwe Zorgcentra na Seksueel Geweld te openen. Volgens Kamerlid Demir is het bedrag dat Peeters voorziet onvoldoende. “4,5 miljoen euro is veel te weinig om te doen wat hij aankondigt”, zegt Zuhal Demir.

Aankondigingspolitiek

Zuhal Demir vindt dat minister Peeters geen valse verwachtingen mag scheppen. “Dit gaat over de opvang voor slachtoffers van seksueel geweld, maar ook over meer daders in de cel krijgen. Hierin investeren is investeren in een veiligere samenleving. Op deze manier lijkt het meer op aankondigingspolitiek, terwijl uit de cijfers blijkt dat er wel degelijk nood is aan zulke zorgcentra”, besluit Zuhal Demir.

Onverwacht succes

Momenteel zijn er drie Zorgcentra na Seksueel Geweld, in Luik, Brussel en Gent. Daar moeten drie nieuwe bijkomen, in Charleroi, Leuven en Antwerpen. In de Zorgcentra kunnen slachtoffers van seksueel geweld terecht voor medische en psychologische hulp, maar ook om bewijsmateriaal te laten verzamelen en klacht in te dienen. Aanvankelijk werden voor de drie bestaande 600 slachtoffers verwacht, maar na een jaar waren het er al 1.000.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is