Zuhal Demir: “België moet meer migranten aan het werk krijgen”

Door Zuhal Demir op 21 oktober 2015, over deze onderwerpen: Werken, Werk zoeken en werkloosheid, Activering, Migratie
Zuhal Demir: “België moet meer migranten aan het werk krijgen”

“België heeft een groot probleem om de tweede en derde generatie migranten aan het werk te krijgen”, stelt Kamerlid Zuhal Demir vast. Amper 48 procent, niet eens de helft dus, van al onze burgers met een migratieachtergrond vindt een job, zo blijkt uit OESO-cijfers. Van de omringende landen doet alleen Frankrijk het nog slechter. “De socialisten, die vijfentwintig jaar aan de macht zijn geweest, dragen een verpletterende verantwoordelijkheid voor dat falende migratiebeleid. Hun opendeurpolitiek was een regelrecht fiasco. Daar moeten we vandaag lessen uit trekken.”

De Belgische arbeidsmarkt is te gesloten. De tweede en derde generatie migranten zijn daarvan de dupe. “In de vorige legislatuur schafte sp.a-minister van Werk Monica De Coninck bovendien de proefperiode af en verhoogde ze de opzegtermijnen voor arbeiders. Dat kan tellen als negatieve prikkels om meer migranten en andere kansengroepen aan het werk te zetten. We moeten de drempels naar werk net wegnemen in plaats van ze verder te verhogen”, suggereert Demir.

Prioriteit: arbeidsrecht moderniseren

Voor de N-VA houdt dat concreet drie zaken in. Ten eerste moeten we de ongebreidelde instroom van ongekwalificeerde migranten beperken. We kunnen niet onbeperkt mensen opvangen, integreren en aan het werk zetten. “Als uit de cijfers blijkt dat je de tweede en derde generatie migranten al niet of onvoldoende aan het werk krijgt, moet je de problemen niet nog groter maken”, vindt Demir. “Daarvoor is er in dit land geen draagvlak.”

Daarnaast moeten we onze arbeidsmarkt sneller en sterker toegankelijker maken voor migranten en andere kansengroepen. Daarom moeten we de proefperiode herinvoeren, de werkloosheidsvallen wegwerken en de lasten op arbeid verlagen.

Ten slotte moeten we de werkloosheidsuitkeringen beperken in de tijd, zodat iedereen zich gemotiveerd weet om aan de slag te gaan.

“De huidige regering is op de goede weg, maar die weg is nog lang. Zo dalen de arbeidskosten en wordt werken lonender. Maar ons regeerakkoord bevat nog een volledig hoofdstuk over de modernisering van het arbeidsrecht. Dat moet dé prioriteit worden in het komende jaar”, besluit Demir.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is