Wetsontwerp eenheidsstatuut is allesbehalve duurzaam

Door Zuhal Demir op 14 november 2013, over deze onderwerpen: Werken

Begin juli kondigde de regering aan dat er na veertig jaar eindelijk een eenheidsstatuut zou komen, vanaf januari 2014. Die aankondiging lijkt steeds meer een fata morgana: voor acht van de tien verschilpunten moet nog een oplossing worden uitgewerkt en de twee thema’s die wel worden behandeld, krijgen zware kritiek van de Raad van State.

De kritiek van de Raad van State luidt dat de discriminatie tussen arbeiders en bedienden plaats maakt voor een nieuwe discriminatie tussen sterke en zwakke sectoren. Daarnaast heeft de Raad van State nog tal van opmerkingen en vragen. Kamerlid Zuhal Demir: "De regering handelt als een bulldozer: nieuwe discriminaties, weinig respect voor privacy, geen respect voor bevoegdheden van de gewesten en heel wat zwarte gaten in het wetsontwerp."

Minister De Coninck gaf in de pers al aan dat ze niet zinnens was nog veel te wijzigen. Inhoudelijk worden er nog weinig bijsturingen verwacht. Volgens Zuhal Demir zijn de opmerkingen van de Raad van State pertinent en duidelijk. Het is nu al duidelijk dat de nieuwe wet 'eenheidsstatuut' binnen enkele maanden terug voor het Grondwettelijk Hof zal komen en aanleiding zal geven tot een nieuw arrest.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is