Voorbereidende gedachten op het 'Schild en Vrienden-debat'

Door Zuhal Demir op 9 september 2018

Dat de zeden verruwen is een feit. Daar is niet één politicus of partij voor verantwoordelijk. Dat is de prijs die je betaalt voor de vele tegenstrijdigheden en ontwikkelingen in onze maatschappij. En mijn visie is die van een centrum rechts politica. Daar maak ik geen excuses voor. Dat is waar ik in geloof.

Het is volstrekt normaal dat emoties hoog oplopen in een debat rond nieuwkomers. Dat is een debat dat gaat over de toekomst van dit land en de toekomst van onze kinderen. Het tegendeel zou verbazen. Dat debat zit echter gevangen in een ideologische strijd die niets met de grond van de zaak te maken heeft. En dat leidt tot excessen en het succes van extreem-links en extreem rechts.

Tegen open grenzen zijn, is racistisch. Tegen de hoofddoek zijn, is dicriminatie. Omgekeerd is iemand die vluchtelingen welkom heet een naïeve gutmensch en iedere mens die pleit voor tolerantie tegenover een hoofddoek, doet aan soumission. Uiteraard zijn er nuances in dat debat maar niemand, de pers voorop, heeft daar boodschap aan. Telt u maar eens het aantal keren dat het debat ging over het racistisch gehalte van een Theo’s tweet in plaats van over het feit dat grote groepen transmigranten in parken slapen, vrachtwagenbestuurders en bewoners zich onveilig voelen en kinderen in vrieswagens zitten. Er zijn kranten, tijdschriften en journalisten die van racisme hun verkoopsargument gemaakt hebben. Mensen hun woorden zo fout mogelijk interpreteren, zatlappen die mensen lastig vallen op perrons toeschrijven aan racistisch DNA… Het stopt niet. Ik ben staatssecretaris van gelijke kansen, maar als ik het over vrouwenrechten heb in de islam ben ik een raciste.

Racisme is hot. Racisme is kassa-kassa in de media en in onze geesten. Dat is niet normaal, dat hebben we -politiek, pers en maatschappij- zelf gecreëerd. Vindt u het dan gek dat jongeren met datzelfde begrip gaan experimenteren. Hun racisme in de etalage zetten als hun identiteit. Dat is niet gek, dat is volstrekt logisch. Het is ook volstrekt onaanvaardbaar. Uit racisme komt niks goed. Nooit. Net als uit de tegenreactie die ieder rationeel denken ondergeschikt maakt aan het etiket ‘racist’.

“Vraag aan iedere kandidaat dezelfde waarden te onderschrijven die je als partij onderschrijft”, heb ik ooit gezegd in een debat over infiltratie van fascisme in politieke partijen. Lang voor Schild & Vrienden, hoewel het ook vandaag mee dan ooit geldt. Dat ging over Turks fascisme, dus werd ik gebrandmerkt als raciste. Einde debat. Vandaag is het nog “alive and kicking” in zowat alle partijen. Sterker nog, er wordt op gerekend bij de verkiezingen. Maar dat debat is vandaag dood. ‘Het’ mag niet.

Vandaag gaat het om racisme van vooral autochtone, Vlaamse jongens. Studenten dan nog. Onze hoop voor de toekomst. Hoe wijd vertakt hun beweging is, hoe intens de internationale connecties zijn, hoeveel jongeren echt medeplichtig zijn aan het propageren van haat… Dat moet het onderzoek uitwijzen. Ik hoop dat dat snel kan. Want de politieke reactie is ondertussen waardeloos. Met uitzondering van mijn partij die kaf en koren scheidt en beslissingen neemt. Daar ben ik niet trots op. Ik verwacht niks anders

Vandaag staan CD&V, sp.a, OpenVLD, Groen en de media op achterbakse en minder achterbakse manier te proclameren dat N-VA racistisch is. Het is de hoofdvogel in deze maand voor de verkiezingen. Niemand wil weten of een lid van de FB-groep van “Schild en Vriend”schuldig is aan racisme. Of hij deel uitmaakte van de harde, smerige kern. Of dat hij gewoon aangetrokken was tot de façade van Schild & Vrienden. Iedereen wilt weten of hij van de lijst vliegt. En hoeveel er nog zijn. En of we er een foto van hebben, natuurlijk. Een schandpaal zonder foto is als een café zonder bier.

Wat ik van heel dit verhaal vind. Hetzelfde als alle vorige schandalen waarbij iedereen het debat uit de weg gaat en zich verliest in politieke marketing.

 

Debat: De Zevende Dag

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is