'Uit de juiste baarmoeder komen is geen democratie'

Door Zuhal Demir op 16 november 2016, over deze onderwerpen: Monarchie
De Afspraak 16 november 2016

Op 15 november, de dag van de dynastie, werd een studie gepubliceerd die toont dat zowel in Vlaanderen als Wallonië de populariteit van het koningshuis daalt. Reden genoeg voor De Afspraak om N-VA'ster Zuhal Demir en Liberaal oudgediende Herman De Croo in debat te laten gaan over de rol van de vorst in België.

Sinds 1990 is de populariteit van Boudewijn, toen, tot Filip, nu, aardig gedaald. Gedurende 25 jaar werden verscheidene bevragingen gedaan die de dalende trend bevestigen. 'De achteruitgang van de steun voor het koningshuis is een logische evolutie' opent Demir. 'De cijfers spreken voor zich. Daarbij komt ook nog eens dat 7/10 van de 15-jarigen (de leeftijd van Kroonprinses Elisabeth) geen voeling heeft met de monarchie.'

Het Parlementslid vraagt zich dan ook luidop af welke democratische meerwaarde de koning heeft. 'Het is toch niet meer van deze tijd dat wie koning of staatshoofd wordt, bepaald wordt door het erfrecht of uit welke baarmoeder je komt? Ik ben een democrate, dit is geen democratie. Laat staan dat het modern en eigentijds is.

Terwijl De Croo nog steeds gelooft in een wettelijke functie voor koning Filip, is Demir duidelijk. Een overgang naar een ceremoniële functie moet kunnen. En daar zijn ook voordelen aan verbonden volgens haar: 'Je maakt de staatsstructuur net iets eenvoudiger. Daarbij komt ook nog eens dat er geen trukendoos bovengehaald moet worden bij heikele kwesties waarbij de koning een wet niet wilt ondertekenen.' Kamerlid Demir verwijst hier rechtstreeks naar de Abortuskwestie, waarbij Boudewijn gedurende één dag aftrad omdat hij weigerde zijn handtekening te zetten.

Maar ze kijkt ook verder dan dat. Bij de louter ceremoniële functie, zonder politieke inmenging, kan de koning of de koninklijke familie ook haar mening laten horen. 'Het kan toch niet dat kroonprinses Elisabeth, een meisje van 15, in een keurslijf, ja zelfs dwangbuis, van politieke neutraliteit wordt gestopt? Ze wordt gefnuikt in haar doen en laten omdat zij toevallig door geboorte de troonopvolgster is. Ik vraag me af wat het kinderrechtenverdrag daarover zegt?'

Het volledige debat kan u hier terug bekijken. 

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is