Turkse nieuwszender schildert Kamerlid Zuhal Demir af als PKK-aanhangster

Door Zuhal Demir op 16 december 2016, over deze onderwerpen: Turkije

Zuhal Demir ondervindt aan den lijve hoe Turkse media de waarheid verdraaien. In ‘De Afspraak’ veroordeelde het N-VA-Kamerlid met Koerdische roots élke vorm van geweld. Maar de Turkse nieuwszender A Haber, die het fragment oppikte, schilderde Demir af als fan van de als terreurgroep bestempelde PKK.

Dat Turkije de onafhankelijke media het zwijgen oplegt, is geen geheim. President Recep Tayyip Erdogan sloot de voorbije maanden tal van kranten en tv-zenders. Maar hoe ver de regeringsgezinde media er durven te gaan in het manipuleren van nieuws, bleef wat onder de radar in ons land. Tot nu. Zuhal Demir was maandag te gast in ‘De Afspraak’ (Canvas). Ze sprak er over de bloedige aanslagen in Istanbul die werden opgeëist door TAK, een radicale militante afsplitsingsbeweging van de Koerdische Arbeiderspartij PKK. Tot drie keer toe benadrukte ze: “Ik ben een pacifist en heb geen sympathie voor de PKK. Het is niet omdat je Koerdische roots hebt, dat je voor de PKK bent.”

Toen presentator Bart Schols haar een oude foto onder de neus schoof waarop Demir speecht met op de achtergrond een PKK-vlag en een poster van partijleider Abdullah Öcalan, bracht dit de N-VA’ster niet van de wijs. “Ik ging samen met partijgenoot Koen Kennis als lokaal politicus spreken voor een Koerdische vereniging, over Antwerpse dossiers. Dat wil niet zeggen dat we achter die symbolen staan. Integendeel. Geweld is nooit een oplossing voor een probleem.”
 

Erdogans schoonzoon

De grote Turkse nieuwszender A Haber - onderdeel van een mediagroep die tot voor kort geleid werd door Erdogans schoonzoon, intussen Turks minister - pikte het fragment op en vat het als volgt samen: “Belgisch-Turkse volksvertegenwoordiger prijst de PKK.” In het nieuwsitem toont de zender eerst beelden van het Europees Parlement. “Velen van deze mensen zijn volksvertegenwoordigers, maar hun enige taak is de terroristische organisatie PKK steunen. Eén van hen is volksvertegenwoordiger in België: Zuhal Demir.” Voor alle duidelijkheid: Demir is helemaal geen Europarlementslid. Vervolgens toont A Haber beelden uit ‘De Afspraak’. Een voice-over vertelt hoe Demir eerst zegt dat ze geen sympathie heeft voor PKK, maar dat vervolgens wél te zien is hoe ze deelneemt aan acties van de “terreurorganisatie”, omdat ze daarop wordt uitgenodigd. Bovendien zou ze later in het gesprek nog vol lof spreken over de PKK, aldus nog de tv-zender.
 

Framing

Demir is niet te spreken over de framing. “Turkije verspreidt foute informatie met één duidelijk doel: mensen tegen elkaar opzetten. Daar wil ik niet aan meedoen. Want veel Vlamingen met Turkse roots kíjken naar die zender en op sociale media word ik al bedreigd. Ik word afgeschilderd als een terroriste en dat pik ik niet. De Koerdische strijd om basisrechten als onderwijs in de eigen taal steun ik volmondig. Maar geweld nooit.”

Volgens Demir wil Turkije haar ook intimideren. “Vandaag zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken in enkele kranten dat hij maatregelen zal nemen tegen landgenoten in het buitenland die PKK-gezind zijn, zoals bijvoorbeeld het afnemen van de nationaliteit. Wel, dat Turkse paspoort mogen ze hebben. Ik ben geen voorstander van de dubbele nationaliteit. Maar dat aanzetten tot haat is onaanvaardbaar.”

 

 

Bron: http://www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland/article/detail/3032122/2016/12/1...
Het bewuste bericht van de Turkse nieuwszender A Haber kan u hier bekijken.
De uitzending van 'De Afspraak' kan u hier bekijken. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is