U bent hier
Opvolger van onderzoeksschip Belgica moet er in oktober 2020 zijn

De federale regering heeft een contract gesloten met een Spaanse scheepswerf Freire en de Noorse firma Rolls Royce Marine AS voor de bouw van een nieuw onderzoeksschip om de verouderde Belgica te vervangen. Het vaartuig moet in oktober 2020 af zijn, kondigen minister van Defensie Steven Vandeput en staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Zuhal Demir dinsdag aan.
Het onderzoeksschip van de overheid dat onder meer toezicht houdt op de waterkwaliteit in de Noordzee had eigenlijk al na 25 jaar vervangen moeten worden, maar het lastenboek werd pas vorig jaar uitgeschreven. Intussen kost de 34-jarige Belgica handenvol geld aan onderhoud en kon het meer dan anderhalf jaar niet uitvaren.
Het contract voor een opvolger is sinds begin juni rond. De oplevering is voorzien voor oktober 2020, en het hele project zal ongeveer 53,7 miljoen euro kosten. "Dat is veel geld, maar een mooie investering die broodnodig was", zegt staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Zuhal Demir (N-VA). In ruil daarvoor krijgen de wetenschappers een langer schip (van 50 naar 70 meter lang), een verdubbeling van de laboratoriumruimte, de modernste wetenschappelijke apparatuur en een stille motor, belangrijk voor visserijonderzoek.
Het nieuwe schip krijgt verschillende taken. Naast nationale en internationale verplichte monitoring van onder meer windmolens, zeewaterkwaliteit of visserij, zal het schip ook meewerken aan duurzaam beheer en exploitatie van de Noordzee en opleiding van toekomstige onderzoekers en studenten. De nieuwe Belgica kan ook dienen als interventieplatform bij rampen, en een rol spelen als testplatform voor de blauwe economie. Het zal jaarlijks zowat 300 dagen aan onderzoek op zee kunnen doen.
Een naam voor het nieuwe onderzoeksschip is er nog niet. De regering organiseert een wedstrijd voor klassen van het eerste tot vierde jaar secundair. Zij kunnen nog tot 31 januari 2019 een filmpje insturen, waarna het publiek een winnaar kan kiezen. Klassen kunnen zich inschrijven op de website www.belspo.be/NewRV.
De integrale speech voor het persmoment op 6 november 2018:
Dag iedereen,
Bonjour à tous,
34 jaar. Dat is 4 jaar jonger dan mezelf. Ik ben dan ook verheugd te mogen zeggen dat ik, in tegenstelling tot ons huidige onderzoeksschip, veel minder te kampen heb met ouderdomskwaaltjes.
Maar we kunnen niet ontkennen dat na 34 jaar dienst steeds meer moeilijkheden hebben met de inzetbaarheid van ons huidig onderzoekschip RV Belgica.
Ik ben dan ook rotsvast overtuigd dat we moeten kiezen voor een toekomst waar innovatie en meer wetenschappelijke kennis centraal staat en waar ook de blauwe economie een belangrijke rol speelt.
Op mijn voorstel, en na een erg lang traject, besliste de regering dan ook over te gaan tot de bouw van een nieuw onderzoeksschip, voor een bedrag van 53,7 miljoen euro.
A l’heure actuelle il y a environ trois cents chercheurs qui font appel à notre RV Belgica sur base annuelle. Pour savoir à quelles attentes le nouveau navire devait répondre, des consultations avec notre communauté de recherche et d’autres utilisateurs potentiels du navire ont eu lieu.
Met de duidelijke ambitie om het schip in oktober 2020 de haven van Zeebrugge te laten binnenvaren. Maar de ambitie gaat uiteraard veel verder dan dat.
Door te kiezen voor
Een verscheidenheid aan onderzoeksdisciplines
Meer plaats voor wetenschappelijk werk
Een verdubbeling van de laboruimte
De modernste wetenschappelijke apparatuur
Afstemming met andere Europese mariene onderzoeksinfrastructuur
maken we het voor de Belgische zeewetenschappelijke gemeenschap mogelijk om in de best mogelijke omstandigheden hun belangrijk werk verder te zetten. Niet voor even, maar voor de komende dertig jaar.
Want het zijn ook de toekomstige generaties die de vruchten moeten kunnen plukken van het nieuwe onderzoeksschip.
Het is dan ook geen toeval dat de ministerraad op 22 december 2017 besliste de jeugd te betrekken bij het kiezen van een geschikte naam voor het nieuwe onderzoeksschip. Onder hen bevinden zich ongetwijfeld onze toekomstige zeewetenschappers die het schip zullen gebruiken of die de blauwe economie zullen laten draaien en gebruik maken van wat onze zee te bieden heeft.
Alors comment procéder ? Et bien, les classes de la première à la quatrième année de l’enseignement secondaire peuvent proposer un nom et doivent motiver leur choix à travers un petit film qu’ils on fait eux mêmes.
De voorgestelde naam moet een link hebben met de zee en de oceanen, de zeewetenschappen of wetenschappen in het algemeen, of een Belgische wetenschapper of wetenschapster. Na een screening door een panel van experten zal het grote publiek kunnen stemmen op hun voorkeursnaam.
De klas van de winnende naam wordt ambassadeur van het nieuwe schip en zal mee mogen varen aan boord van de huidige RV Belgica, alsook de toekomstige. En ze zullen ook de doop van het schip in 2020 van dichtbij meemaken.
We lanceren vandaag dan ook een website waar iedereen ook de bouw van het schip van dichtbij kan opvolgen.
Tot slot, kan ik niet anders dan van de gelegenheid gebruik maken om een woord van dank uit te uiten aan de volgende spreker. Ik ben enorm dankbaar voor de goede samenwerking met hem en onze diensten onderling tijdens deze misse. Maar weldra gaat hij een nieuwe missie aan, als burgemeester van Hasselt. Als u daar dezelfde daadkracht en samenwerking aan de dag legt wordt dat ongetwijfeld een succes. Ik wens u daarbij het allerbeste.
Ik dank u voor uw aandacht. Merci de votre atttention.
Bron: Belga, De Standaard
Foto: rolls-royce marine/Freire Shipyard