'Hebben we dan niets geleerd van de spilzucht van Verhofstadt?'

Door Zuhal Demir op 8 december 2016, over deze onderwerpen: Werk, Ambtenaren, Pensioenen

Het voorstel van minister van pensioenen Bacquelaine (MR) om het afkopen van de studiejaren voor het pensioen voor iedereen tijdelijk mogelijk en voordelig te maken, kan op weinig begrip rekenen van Zuhal Demir (N-VA). Ze vreest voor het doorschuiven van de factuur naar jongere generaties 'terwijl onze generatie al de lasten draagt van de babyboomers omdat ze die hebben doorgeschoven'. 

Concreet gaat het over een voorstel in de beleidsnota van de minister dat elke ambtenaar, werknemer en zelfstandige tussen maart 2017 en maart 2020 zijn studiejaren kan laten meetellen voor de pensioenberekening, de zogenaamde diplomabonificatie. Hiervoor moet wel 1500 euro per studiejaar betaald worden. Na 2020 kunnen deze extra rechten enkel nog gekocht worden tijdens de eerste tien jaar na het aflopen van de studies. Daarna stijgt de prijs per jaar exponentieel. 

De harmonisering van de pensioenstelsels van werknemers en ambtenaren staat in het regeerakkoord. De maatregel dat ambtenaren, in tegenstelling tot voorheen, nu moeten betalen voor het verwerven van de studiejaren, ligt in die lijn. 'Maar' stelt Demir,  'tot daar het goede nieuws. De kostprijs van dit idee is te hoog als er geen juiste afkoopsom bepaald wordt.' Concreet bedoelt het Kamerlid dat de afkoopsom per studiejaar actuarieel fair moet zijn. Dat wil zeggen dat die hoger ligt dan het voorgestelde kortingstarief naarmate men langer werkt.

'De reden hiervoor is erg simpel' verklaart Demir haar standpunt. 'Als er geen actuarieel fair bedrag gehanteerd wordt, wordt de rekening doorgeschoven naar de volgende generaties. Dat kunnen we toch niet maken tegenover onze kinderen? Meer nog, wij betalen nu al voor de pensioenen van de babyboomers omdat er vroeger geen correct beleid is gevoerd.'

Demir maakt de vergelijking met Verhofstadt (OpenVLD). Tijdens zijn periode als premier werden overheidsgebouwen verkocht om de kas te spijzen maar daarna terug geleased. 'Op de korte termijn mag dat dan wel geld opleveren, het zijn anderen die later het gelag betalen', is ze scherp. 'Het voorstel van minister Bacquelaine stuurt op hetzelfde aan en dat zou niet eerlijk zijn noch van een rechtvaardige toekomstvisie spreken. Hebben we dan niets geleerd?' De N-VA volksvertegenwoordigster vraagt dan ook duidelijkheid: 'De minister moet een duidelijke berekening maken op lange termijn en het juist in kaart brengen van zijn idee alvorens de N-VA hiermee überhaupt akkoord kan gaan.'

Over dit debat kan u hier meer lezen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is