Geef consument drie maanden bescherming tegen schuldeisers

Door Zuhal Demir op 20 juli 2018
Geef consument drie maanden bescherming tegen schuldeisers

Staatssecretaris voor Armoedebestrijding Zuhal Demir (N-VA) wil dat er voor mensen met financiële problemen een afkoelingsperiode van drie maanden komt waarin ze de tijd krijgen om met het OCMW een oplossing uit te werken. Dat bericht Het Belang van Limburg. 

Ze is klaar met haar plan om consumenten te beschermen tegen schuldeisers. “Ik wil dat er voor mensen met financiële problemen een afkoelingsperiode van drie maanden komt, waarin ze tijd krijgen om met het OCMW een oplossing uit te werken, zo dalen de kosten en worden rechtbanken niet onnodig belast.” In het voorstel dat de Staatssecretaris voor Armoedebestrijding nu op tafel legt, wil ze dat de deurwaarders een deel van de oplossing zijn. "Een deurwaarder moet de mensen die schulden hebben, begeleiden. In plaats van direct de inboedel in beslag te nemen, moeten ze via een bestaande databank gegevens uitwisselen, vooral met het OCMW. (...) Als een deurwaarder ziet dat iemand zijn schulden niet kan terugbetalen, moet hij snel op de pauzeknop drukken om samen met het OCMW aan een oplossing te werken. Zo kan er een afbetalingsplan opgesteld worden dat zowel de schuldenaar als schuldeiser tevreden stelt."

Ook minister van Werk Kris Peeters (CD&V) en minister van Justitie Koen Geens (CD&V) zijn bij het plan betrokken. "We moeten dit samen met hen realiseren. Mijn taak als staatssecretaris is om dit te coördineren."

Bron (HBvL)

Bron: Belga

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is