Extra personeel en nieuw ict-systeem moet werking DG Personen met een Handicap verbeteren

Door Zuhal Demir op 16 november 2018

Het Directoraat-Generaal Personen met een Handicap krijgt extra personeel om de werking van de dienst te verbeteren. De bevoegde staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA) maakt daarvoor jaarlijks 2,5 miljoen euro vrij. Ze zal de regering ook voorstellen om een nieuw computerprogramma te ontwikkelen.

De dienstverlening bij de het Directoraat-Generaal voor Personen met een Handicap loopt al langer moeizaam. De voorbije jaren is het personeelsbestand gedaald en die uitstroom zou zich de komende jaren nog verderzetten. Problemen met het computersysteem zorgden bovendien voor extra werkdruk.

Begin dit jaar diende de socialistische vakbond ACOD een stakingsaanzegging in om het personeelstekort bij de dienst aan te klagen. Staatssecretaris Demir startte meteen het overleg op met de vakbond en beiden partijen kwamen samen tot een oplossing.

Dankzij extra middelen die Demir vrijmaakt, kunnen 38 eerder aangeworven mensen in dienst gehouden worden en 28 extra voltijdse personeelsleden aangeworven worden. Demir zal voor het einde van het jaar ook een voorstel doen aan de ministerraad om het oude computersysteem te vervangen. Beide maatregelen moeten de dossierachterstand die was opgebouwd helpen wegwerken en de dienstverlening verbeteren.

Demir bedankte het ACOD uitvoerig. "We hebben in het ACOD een betrouwbare partner gevonden, die bereid is om mee te zoeken naar mogelijke oplossingen en zo samen met de directie zijn verantwoordelijkheid opneemt", zei ze op een persconferentie, die ze samen met federaal ACOD-secretaris Kurt Sissau gaf.

Ook het ACOD bedankte de staatssecretaris voor het constructieve overleg. "Met de stakingsaanzegging wilden we de forcing voeren, maar dat was niet lang nodig. Het kabinet heeft ons meteen uitgenodigd om rond de tafel te zitten", zei Sissau. "Dit is niet alleen goed voor het personeel, maar zeker ook voor de mensen met een handicap".

"We hebben één punt vooropgesteld: de dienstverlening voor personen met een handicap", zei Demir. "Dit is een beeld dat jullie niet vaak zien, maar dit toont dat er boven de ideologische verschillen samengewerkt kan worden", zei de N-VA-staatssecretaris. 

Bron: Belga

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is