Demir wil centra seksueel geweld uitbreiden naar andere provincies

Door Zuhal Demir op 15 augustus 2018

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) wil het aantal Zorgcentra na Seksueel Geweld uitbreiden naar andere provincies. Ook wil ze dat er een einde komt aan het taboe dat heerst rond intrafamiliaal geweld. Dat heeft Demir woensdag gezegd bij de lancering van een bewustmakingscampagne rond intrafamiliaal geweld (ifg) in Tongeren.

Momenteel telt ons land drie Zorgcentra na Seksueel Geweld. Ze zijn gevestigd in Gent, Luik en Brussel. De centra, waar verpleegkundigen, artsen en zedeninspecteurs samenzitten, benaderen de slachtoffers met een complete aanpak. Zo hoeven slachtoffers er maar één keer hun verhaal te doen. "Er is nood aan dergelijke zorgcentra waar alle actoren onder een dak zitten, zoals een forensisch verpleegkundige en de zedenpolitie. Dat maakt het ook gemakkelijker om bewijslast te verzamelen. Bij een eerste evaluatie zagen we dat er zich veel meer slachtoffers melden. En mogelijk vloeien er ook meer veroordelingen uit, zoals in Nederland het geval is", aldus Demir.

Toch heerst er bij de slachtoffers nog steeds een schaamtegevoel, volgens de staatssecretaris. "Hoe vaak horen we niet 'ik ben van de trap gevallen' of 'ik heb me tegen de deur gestoten'. We blijven met een dark number zitten. Meld geweld binnen het gezin aub. Dit signaal willen we vandaag met de vzw Trampolien geven", aldus Demir, die daarnaast plannen heeft om tegen eind dit jaar of begin volgend jaar een stalkingsapp uit te rollen.

De campagne "Sta eens in haar schoenen", van de Limburgse vzw Trampolien, werd woensdag voorgesteld in aanwezigheid van Demir en de Limburgse parketmagistrate Veerle Cielen.  Er hingen 150 paar vrouwenschoenen die symbool stonden voor de 150 vrouwen die jaarlijks omkomen door ifg. Volgens Laura Neesen, voorzitster van de vzw Trampolien, overlijden jaarlijks ook 95 kinderen door geweld binnen families. Ze wijst er tegelijk op dat niet alleen vrouwen of kinderen, maar ook mannen soms worden geviseerd.

Limburg staat redelijk ver in de aanpak van intrafamiliaal geweld, maar parketmagistrate Cielen vindt dat er vanuit de overheid nog niet voldoende gebeurt. Het parket Limburg ontving vorig jaar zo'n 5.500 aangiften inzake ifg. "We moeten dit multidisciplinair aanpakken. Daarom hebben we het family justice center opgericht dat aan de slag is in twee proefzones, namelijk de politiezone Limburg Regio Hoofdstad en de zone CARMA. Ook kinderen maken deel uit van het gezin en die dragen eveneens de gevolgen van geweld binnen een familie", aldus Cielen.

BRON: Belga News

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is