Demir roept Europese Commissie op meer te doen voor LGBTI-gemeenschap

Door Zuhal Demir op 6 december 2018

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir roept samen met 18 andere Europese lidstaten de Europese Commissarissen op om meer inspanningen te leveren voor de LGBTI-gemeenschap. “Als de inspanningen voldoende zijn voor Viktor Órban, dan ligt de lat ongetwijfeld te laag.”, stelt Demir.

Het is Malta die het initiatief nam om landen te verenigen die vinden dat de zogenaamde LGBTI List of Actions van de Europese Commissie onvoldoende is. Ze worden daarin gesteund door de middenveldorganisaties. Staatssecretaris Demir sprong meteen op de kar, hetgeen resulteert in de ondertekening van een gezamenlijke tekst van 19 lidstaten richting de Europese Commissie. Die werd op donderdagmorgen 6 december 2018 ondertekend in Brussel.

EEN HOGER AMBITIENIVEAU

Hiermee geeft België als lidstaat een duidelijk signaal aan de Europese Commissie dat de verwachtingen hoger liggen. Dat wil zeggen concretere acties en een hoger ambitieniveau. Van discriminatie ten aanzien van de LGBTI-gemeenschap mag niet weggekeken worden en ook de Europese Commissie heeft haar rol te spelen. “En dat begint met de bereidheid méér acties te ondernemen.”.

De gezamenlijke tekst spreekt van wetswijzigingen ter bevordering van gelijkheid en tegen discriminatie, meer dataverzameling, het verspreiden van best practices uit andere deelstaten en het vermijden van stigmatisering vanuit de overheden.

Hongarije, Slowakije, Polen en Bulgarije lieten uitdrukkelijk weten niet mee te doen met het initiatief.

Doen wél mee:

Malta (MT),
Spanje (ES),
Nederland (NL),
Cyprus (CY),
Luxemburg (LU),
Ierland (IE),
Portugal (PT),
Frankrijk (FR),
Slovenië (Sl),
Estland (EE),
Zweden (SE),
België (BE),
Denemarken (DK),
Verenigd Koninkrijk (UK)
Tsjechië (CZ)
Italië (IT)
Duitsland (D)
Griekenland (GR)
Finland (FIN)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is