Dat het vastgelopen private loonoverleg leidt tot stakingen in de publieke sector bewijst dat vakbonden aan politiek doen.

Door Zuhal Demir op 1 februari 2019, over deze onderwerpen: arbeidsmarkt, Werk, Werken

Voormalig staatssecretaris en Kamerlid Zuhal Demir (N-VA) is verbaasd dat een aantal vakbonden uit publieke sectoren, zoals het onderwijs, de havens, de politie, Belgocontrol, de VRT en het openbaar vervoer, het vastgelopen nationale loonoverleg over de private sector aangrijpen om stakingsaanzeggingen te doen. “Dit zijn stuk voor stuk publieke werkgevers, die niet beïnvloed worden door het private loonoverleg.  13/02 wordt dan ook en vooral een politieke staking en betoging in aanloop naar de nationale en regionale verkiezingen van mei 2019.”, luidt het.

Vandaag bleek dat een stakingsaanzegging gebeurde in een aantal publieke sectoren, zoals het onderwijs, de havens, de politie, Belgocontrol, de VRT en het openbaar vervoer. Stuk voor stuk publieke werkgevers, waar bovendien vaak de regionale regeringen verantwoordelijk zijn voor het loonoverleg. De concrete aanleiding van de staking is het vastgelopen loonoverleg over de private sector in de Groep van 10.

 

POLITIEKE STAKING

N-VA vindt het bizar dat een staking en een betoging naar aanleiding van het vastgelopen nationale loonoverleg over de private sector in de Groep van 10 nu ook aanleiding geeft tot een stakingsaanzegging in een aantal publieke sectoren. “Dit wijst erop dat dit ook en vooral een politieke staking en betoging is in aanloop naar de nationale en regionale verkiezingen van mei 2019”, zegt Demir. “Als vakbonden aan politiek willen doen, dan moeten ze zich op 26 mei verkiesbaar stellen in plaats van nu het hele land plat te leggen.”

Het is voorlopig afwachten of dit initiatief van de socialistische vakbond in een aantal publieke sectoren ook navolging zal vinden bij hun collega’s van de liberale en christelijke vakbond in deze publieke sectoren.

 

VERANTWOORDELIJKHEID NEMEN

“Wederom dreigt vooral de bevolking en publieke dienstverlening de dupe te worden, al is er gelukkig wel de nieuwe wet voor een minimale dienstverlening in het openbaar vervoer.

We roepen de sociale partners, de ontslagnemende federale regering en het parlement dringend op om elk hun verantwoordelijkheid nemen.”

“De wet van 2017 over de loonnorm is duidelijk. Als de sociale partners in de groep van 10 er niet uit geraken, is het aan de regering om per KB de maximaal beschikbare loonmarge vast te leggen. De ontslagnemende federale regering in lopende zaken kan dit KB nemen en het mandaat hiervoor vragen aan het parlement. Ik roep minister Peeters en premier Michel nogmaals op om dit zo spoedig mogelijk te doen.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is