In 2021 vernietigde het Grondwettelijk Hof het Vlaamse decreet van 26 april 2019 waarmee een digitaal terugdraaiende teller werd ingevoerd. Daardoor verloren ongeveer 350.000 gezinnen in Vlaanderen het financiële voordeel. Uit noodzaak voerde Demir een compensatieregeling in. Aanleiding was een beroep van onder meer de toenmalige federale regering, waar de MR met Marghem de energieminister levert en Open Vld met De Croo de vicepremier. Opvallend: tegen het Waals decreet van 1 oktober 2020 dat een gelijkaardig systeem introduceerde, werd geen beroep aangetekend door de federale regering, ook niet nadat het arrest van het Grondwettelijk Hof de digitaal terugdraaiende teller in Vlaanderen verboden had.

Rechtvaardigheid afdwingen

De Waalse regering besliste op 12 oktober 2023 om de Waalse digitaal terugdraaiende teller te bevestigen tot eind 2030 voor alle installaties in Wallonië die vóór 31 december 2023 zijn gecertificeerd. Voor het eerst komt daarmee een juridische hefboom in zicht om het Waalse systeem op gelijke leest te schoeien met het Vlaamse sinds Demir minister is. Demir greep deze kans om rechtvaardigheid tussen de Vlaamse en Waalse systemen af te dwingen voor de rechter.

Grondwet anders in Wallonië?

“Waarom zou de grondwet anders zijn voor Wallonië? Waarom zouden Walen wél financiële voordelen mogen hebben die de Vlamingen ontnomen zijn? Waarom moeten Vlamingen financieel via hun factuur blijven bijdragen voor Waalse terugdraaiende tellers? Omdat het een Franstalig gedomineerde regering is, of zijn het de ECOLO/Groen kabinetten ? Onaanvaardbaar”, aldus Demir, die een verzoek tot nietigverklaring tegen de Waalse regeling indiende bij de Raad van State en tegelijk ook aanklopte bij het Grondwettelijk Hof.

Et pour les Wallons la même chose?

“Ik kon helaas niet voorkomen wat de Vlamingen met een terugdraaiende teller overkomen is. Het is een erfenis waar ook ik niet voor koos. Maar ik kan er vandaag wél voor zorgen dat diezelfde Vlamingen niet nog eens getroffen worden door het wegkijken van dit onrecht. De Walen zullen het me niet in dank afnemen, maar de grondwet geldt voor iedereen. De geloofwaardigheid van de politiek staat of valt met het zorgen voor rechtvaardigheid”, aldus Demir.